Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Navigate Up
Sign In

Navodila

:

OS_zakljucek_meseca

MIT navodila za uporabo programa MIT

Osnovna sredstva - Zaključek poslovnega obdobja 

 

Zaključek poslovnega obdobja prepreči knjiženje v zaključen mesec, ko smo poročila iz glavne knjige že oddali. Pred zaključkom meseca program preveri ali je pravilno obračunana amortizacija za osnovna sredstva. V primeru, da najde osnovna sredstva na katerih amortizacija ni bila pravilno obračunana in knjižena, vpraša ali se želi kljub temu izvesti zaključek meseca pod pogojem, da ne zaključujemo mesec december. V primeru, da zaključujemo mesec december se v primeru napak zaključek ne izvede. Najprej moramo ponoviti obračun amortizacije, preverimo, knjižimo, izvedemo prenose in ponovimo postopek zaključevanja meseca.

Na vnosnem oknu izberemo številko meseca do katerega želimo zaključiti poslovno obdobje. Kodo potrditve pretipkamo ali skopiramo v prazno polje na desni strani in pritisnemo na Enter.


OS_OST_Zaključek_meseca1.jpgSlika 1: Vnosno okno programskega modula Zaključek poslovnega obdobja v programskem paketu Osnovnih sredstevČe je zaključek meseca uspešen, program javi, da je mesec zaključen, sicer javi razloge zakaj mesec ni bil zaključen:

- amortizacija ni pravilno obračunana,

- za obdobje, ki ga zaključujemo obstajajo neknjiženi zapisi.Za odpiranje zaključenega meseca je potrebno poklicati vzdrževalca programske opreme oziroma odpremo mesec v programskem paketu Glavna knjiga - modul Obdobja odprta po paketih - opcija desnega menija Odpiranje zaključenega meseca.