Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Navigate Up
Sign In

Navodila

:

VSI_DEVIZE

MIT navodila za uporabo programa Orkester

Skupni šifrant: Denarne enote

Pri uvoznih prejetih računih je potrebno določiti tudi devizo - denarno enoto, v kateri je izdan prejeti račun. Ta se veže na konto prejetega računa. Pri domačih prejetih fakturah je denarna enota "EUR", pri ostalih pa običajna oznaka devize (npr. USD za ameriški dolar). Devize - tuje denarne enote se običajno vnesejo preko paketa Saldakonti ali Vodenje nabave, lahko pa tudi preko kateregakoli drugega paketa, kjer je datoteka Devize odprta.

Vnosna polja so:

  • Den.enota : opisna oznaka denarne enote (npr. USD)
  • Oznaka devize : šifra denarne enote (npr. 840)

  • Opis : opis denarne enote (npr. Ameriški dolar)

  • Tečaj 1EUR : polje trenutno nima uporabne vrednost. 

V preteklosti je bil v polju Tečaj 1EUR zapisan tečaj za en EUR (kolikšna je vrednost 1EUR v tuji valuti, npr. 1 EUR = 6.5595 FRF). Tečaj je pomenil razmerje med vrednostjo v SIT za 1EUR in vrednostjo v SIT za določeno denarno enoto; primer za denarno enoto FRF: tečaj v SIT za 1EUR / tečaj v SIT za 1 FRF = 196.6126 / 29.9734 = 6.5595. Tečaji so iz tečajnice za obe valuti na isti dan.

Osvežitev obstoječih podatkov oziroma dodajanje novih šifer denarnih enot lahko naredimo preko dodatnega menija: Posodobitev šifranta.

Odpre se okno z izborom dodajanja ali ažuriranja zapisov.

Obvezno pa moramo datoteko EXCEL imeti shranjeno nekje na svojem dostopu. Datoteko lahko prevzamete tukaj: sifrant_valut__ISO4217.xlssifrant_valut__ISO4217.xls

9915966_1.JPG