Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Navigate Up
Sign In

Navodila

:

GK_Samoprijava

MIT navodila za uporabo programa Orkester
​​

GK: Davčna poročila in seznam računov za samoprijavo​

Vsak mesec je pri oddaji DDV obrazca potrebno narediti samoprijavo za tiste prejete/izdane račune, ki bi morali biti v preteklem davčnem obdobju, pa jih v poročilo nismo zajeli. 
V tem primeru je potrebno za skupni znesek davka obračunati obresti (spletna stran FURS). 

Na pregledu računov za davčno poročilo je v dodatnem meniju na voljo opcija Samoprijava. 

Kateri računi so zajeti v kontrolnik računov za samoprijavo?

1. vsi izdani računi, ki imajo datum veljave različen od izbranega davčnega obdobja​ na davčnem poročilu in davčni datum računa.

2. Prejeti računi:
- računi za blago: računi, ki imajo datum računa različen od izbranega davčnega obdobja na davčnem poročilu in davčni datum računa.
- računi za storitve: računi, ki imajo datum veljave različen od izbranega davčnega obdobja na davčnem poročilu in davčni datum računa.​

Za prejete račune, ki jih želimo kontrolirati glede na datum računa/datum veljave, na izboru za davčno poročilo pod rubriko Samoprijava določimo davčne oznake. 

Prejetio računi za blago: 
na maski določimo davčne oznake za klasifikator VSOB, OSOB, VNOB, ONOB oz. vse oznake, ki se uporabljajo za samoobdavčitev blagana kontu 260*.​
Z dvojnim klikom na polje za vnos oznake se pokaže šifrant preko katerega vidimo, katere oznake imamo na voljo. Pokljukati jih ne moremo, ko pa jih vpišemo, se v tem istem oknu same označijo.9942357_4.JPG

Prejeti računi za storitev:
na maski določimo davčne oznake za klasifikator VSOE, OSOE, VSOS, ONOS oz. vse oznake, ki se uporabljajo za samoobdavčitev storitev na kontu 260*.
Z dvojnim klikom na polje za vnos oznake se pokaže šifrant preko katerega vidimo, katere oznake imamo na voljo. Pokljukati jih ne moremo, ko pa jih vpišemo, se v tem istem oknu same označijo.

9942357_5.JPG

Po določitvi oznak naredimo pripravo davčnega poročila.

V dodatnem meniju se nahaja podmeni Samoprijava. 

Program najprej pripravi pregled izdanih in prejetih računov, ki ustrezajo pogojem. 

9942357_6.JPG


Izpis naredimo preko ikone za tiskanje:

9942357_7.JPG